Van Bel tot Beiaardmuseum
Van Bel tot Beiaardmuseum
Van Bel tot Beiaardmuseum
Van Bel tot Beiaardmuseum
Van Bel tot Beiaardmuseum
Van Bel tot Beiaardmuseum
Van Bel tot Beiaardmuseum
Van Bel tot Beiaardmuseum

In opdracht van het Beiaardmuseum in Asten (nu: Museum Klok & Peel) ontwikkelde Tuesday in 1999 “Van Bel tot Beiaard”, een interactief programma over alle aspecten van de klok.

De klok heeft een enorm lange en uitgebreide geschiedenis. Van de oudheid tot nu en in alle culturen over de hele wereld: klokken of klokjes kwamen en komen overal voor. En dat in de meest uiteenlopende materialen van klei en brons tot steen (de lithofoon in het oude China). Een heel bijzonder onderdeel van het programma was dat alle in beeld gebrachte klokken – voor zover beschikbaar in het Beiaardmuseum – aangeklikt konden worden en worden beluisterd.

In de Westerse wereld is vooral het gebruik in de Christelijke traditie bekend: de uurklok in kerktorens en het luiden van klokken met speciaal gestemde luidklokken.
Een belangrijk onderdeel van het programma was dan ook het proces en de geschiedenis van de klokgietkunst (met de nadruk op de Lage Landen) die in animaties werden getoond.

Luiden, het model van de klok, toon en boventonen, het gietproces, opschriften en versieringen, bekende klokken, historische klokken, de slagklok, de beiaard, handbellen en verschillende manieren van luiden van de klok: alle aspecten van de oude en de moderne klok kwamen in het programma aan de orde. Ook bijzondere historische feiten zoals de klokkenvordering in de Tweede Wereld Oorlog werden belicht met historisch materiaal.

Tuesday was verantwoordelijk voor de complete productie: van tekst, animatie, en audio-opnames in het museum, tot ontwerp en technische productie van het programma. De teksten voor het interactieve programma kwamen tot stand in nauwe samenspraak met dé autoriteit op beiaardgebied, de heer André Lehr (1929-2007).